Midt i storbyen London har finansnyhetsbyrået Bloomberg fått reist verdens mest miljøvennlige kontorbygg. – Dette prosjektet pusher grenser og vil akselerere utviklingen på området, sier Gabriela Costa, senior bærekraftsrådgiver i Sweco UK.

Én milliard pund er prisen på praktbygget som ble innviet i 2017, og skal være ikke bare Storbritannias, men verdens mest miljøvennlige kontorbygg, noe den rekordhøye BREEAM-scoren på 99,1 forteller det meste om. Bygget er ranket som BREEAM Outstanding og kåret til årets prosjekt i Vest-Europa.

FINURLIGE LØSNINGER. Det ti etasjer høye bygget er preget av fiffige, miljøvennlige løsninger fra kjeller til tak, og er konstruert for å vare i 100 år. Det er i seg selv miljøvennlig, siden kontorbygg flest settes opp med en antatt halvparten så lang levetid.

– Gjennom konseptfasen kom Swecos team opp med ideer til blant annet naturlig ventilasjon, kombinert kraftvarme, resirkulering av vann fra kjøletårn, gjenvinning av gråvann, og multifunksjonelle himlingsløsninger, forklarer Costa.

Det er nok av finurlige konstruksjoner å ta tak i når vi skal fremheve de grønneste elementene i bygget. Costa selv trekker frem det vakuum-baserte avløpssystemet som kanskje det mest innovative og miljøeffektive.

Vakuumtoalettene ligner på de du finner i fly, men disse er praktisk talt lydløse.

– Gabriela Costa

– Vakuumtoalettene ligner på de du finner i fly, men disse er praktisk talt lydløse. Systemet samler opp regnvann fra taket og bruker det til å skylle ned i toalettene. Det er veldig effektivt og ressursbesparende, og reduserer årlig vannforbruket med 25 millioner liter – tilsvarende ti olympiske svømmebasseng, sier Costa

CHILLED CEILING. En spesiallaget aluminiuminstallasjon i taket sørger for både led-belysning, oppvarming og avkjøling, og bidrar på samme tid til optimal akustikk. Designet forbedrer takets ytelse og evne til å kjøle.

– Det er et fantastisk flott design, et kunstverk som gjør kjølemekanismene mer effektive. Plasseringen sammen med led-lysene er gunstig fordi slike lys virker best og lever lengst ved lave temperaturer, sier Costa.

SNEDIG FASADELØSNING. I kjelleren står tre maskiner – store som lokomotiver – og brenner naturgass som genererer både elektrisitet og oppvarming. Varmespillet fra maskinene blir kjørt gjennom en annen maskin som sørger for kjøling. Energitiltakene skal gjøre det årlige strømforbruket rundt 35 prosent lavere enn i et vanlig, standard kontorbygg.

Det var et stort lagarbeid der alle involverte trakk i samme retning for å nå målene.

– Gabriela Costa

Bygningens fasade er også snedig konstruert. Den er designet for å slippe inn luft som kan bidra til å kjøle ned bygget manuelt. Foreløpig er det bare de øverste etasjene som er egnet til å ta det i bruk, fordi forurensingen fra Londons gater er for stor nær bakkenivå. Men på sikt, når elektrifisering av bilparken gjør luftkvaliteten bedre, kan det også tas i bruk her.

BÆREKRAFTVISJONER. For Gabriella Costa og de rundt 50 andre Sweco-kollegene som var involvert, var prosjektet svært utfordrende.

– Men først og fremst var det veldig interessant. Særlig med tanke på filosofien bak og visjonene for bærekraft. Det var et stort lagarbeid der alle involverte trakk i samme retning for å nå målene, sier hun.