Sammen med Ratio, Arkitema, og Metier OEC, har Sweco gjennomført et skisseprosjekt for det nye Rikshospitalet.

– Se for deg en hjerteoperasjon, begynner prosjektleder Trond Øverland. – Før i tiden brøt du opp brystkassen og utførte åpen kirurgi på hjertet. Nå putter du en minirobot inn i pulsåren ved lysken eller i overarmen og fjernstyrer operasjonen fra en PC. Dette forandrer hvordan en god operasjonssal bør se ut.

Fleksible bygg

Teknologien utvikler seg raskt. Likevel skal vi bygge sykehus som kan driftes effektivt i dag og i løpet av de neste femti årene.

Trond forklarer at det nye Rikshospitalet blir et fleksibelt bygg der alt utenom selve skallet skal kunne endres over tid. Det betyr flyttbare innervegger og flere meter høye himlinger stappfulle av tekniske installasjoner. Som prosjektleder er det Tronds jobb å koordinere fagmiljøene og finne ut av hva som skal gjøres når.

 

– Det er gøy fordi det er så komplekst. For eksempel er det unødvendig å beskrive de tekniske installasjonene før funksjonskabalen for sykehuset er lagt. Samtidig er det for sent når skisseprosjektet er ferdig.

 

Tidligfaseutredning for tekniske fag i et så komplekst bygg som et sykehus er en utfordrende oppgave med en betydelig mengde kaos, og akkurat det er Trond veldig fornøyd med.

 

– Jeg trives i denne type prosjektutvikling med mange baller i luften. Det gir rom for utfordring. Du må dra essensen ut av kaoset, finne ut hva som er viktigst når. Da får jeg brukt min evne til å prioritere, smiler han. 

Har du også lyst til å bygge fremtidens sykehus? Se våre ledige stillinger her.