Selv på de verste regnværsdagene produserer solcellepanelet på taket av Sweco-bygget i Bergen energi. – Energien fra solcellene har redusert behovet for kjøpt strøm med 12 prosent, forteller energirådgiver Asbjørn Stoveland.

Det er en skikkelig gråværsdag. Det regner sidelengs, det blåser og man kan så vidt skimte Løvstakken fra taket. Likevel er det akkurat nok lys til at solcellene kan produsere energi.

– I motsetning til hva mange tror, så er det ikke slik at man må ha solskinn for å produsere solenergi.  Det viktigste er at det er dagslys, sier Asbjørn.

Han var en av rådgiverne som fikk være med på å utarbeide de tekniske løsningene da Sweco-bygget i Bergen skulle prosjekteres. Bygget er BREEAM-Excellent, og har flust av energivennlige løsninger.

–  De solcellene du ser her, har redusert byggets behov for kjøpt energi med 12 prosent. All energien de produserer går inn i byggets hovedinntak og blander seg med hele byggets elektriske energiforbruk, forteller han.

Overskuddsvarme fra Meny varmer vannet i kranene

Fokus på energieffektivitet og gode tekniske løsninger har gjort at Sweco-bygget bruker om lag tre ganger mindre energi enn tilsvarende bygg. Dette skyldes blant annet de innovative løsningene for oppvarming og nedkjøling.

­– Alt tappevannet på kontoret varmes opp av overskuddsvarmen som kjølediskene på Meny produserer. Vanligvis blir denne varmen dumpet gjennom tørrkjølere, men her sparer vi på den. På denne måten unngår vi å fyre for kråkene, samtidig som vi sikrer varmtvann i både dusjer og springer, sier Asbjørn.

For å redusere energibehovet knyttet til kjøling, bruker bygget en variant av befukting av ventilasjonsluft.

Kan alltid bli bedre

Nå er det fire år siden kontorbygget ble tatt i bruk, og mye har skjedd innenfor energivennlige bygg siden den gang.

– Vi ser alltid på tiltak som kan gjøre bygget enda bedre. Vi har blant annet gjort forbedringer knyttet til solskjerming og undersøker stadig hvordan vi kan redusere energibruk knyttet til oppvarming. Når man selv har prosjektert bygget man jobber i, er det vanskelig å legge fra seg tanken på å gjøre det enda bedre, sier Asbjørn.