Hvordan havnet en fjerdegenerasjons tømrer – med etternavn som betyr skogvokter – i murbransjen?

Ifølge ham selv er grunnen enkel, og den samme som gjelder de fleste av oss: Tilfeldigheter.

– Til tross for at jeg vokste opp i en trefamilie, har murverk de kvalitetene jeg mener må videreføres, sier John Christian Forester.

Det er mai 1988, og Christian er i førstegangstjenesten på forsvares bygningstjeneste ved Akershus Festning da oberstløytnant Grasbakken stilte ham et spørsmål om en murverkkonstruksjon Christian ikke kunne svare på. Det førte til at han fant telefonnummeret til Mur-sentret. Han ringte først, og siden ruslet han de få meterne dit de holdt til. I samtalens løp fikk han ikke bare svar på spørsmålet sitt, men ble oppfordret til å søke jobb hos dem.

– En av de ansatte skulle begynne på Arkitekthøyskolen, og da åpnet det seg en stilling.

Christian søkte og fikk jobben. I tillegg til svennebrev i tømrerfaget var han nyutdannet ingeniør, men hadde raskt oppdaget at det finnes mer enn teori. Det skal bygges også. Men hvorfor mur?

Not just a brick in the wall

I dag bygges det for mye på kortsiktige premisser. Markedet fungerer jo sånn at pengene styrer, og dermed blir dagens kostnader – og ikke hva løsningene tilfører av langsiktige verdier – altfor avgjørende, mener Forester.

–  Mur har produkter og løsninger som er fenomenale og fortjener mye mer plass i markedet. For det første, og det gjelder i alle valg du gjør: Det du velger må gjøres riktig. Og murverk er et av de materialene som både holder lengst og samtidig har en estetikk ved seg som slår det meste annet.

Det siste er naturligvis subjektivt. Men Oslo er den første byen i Norge som allerede i 1624 fikk murtvang, og rundt 1990 bestemte Riksantikvaren at de karakteristiske 1800-tallsbygningene er av nasjonal kulturminneinteresse.

Verneverdig: Deler av Ullevål sykehus er teglstensbygninger med innslag av nyrenessanse, jugendstil og nybarokk.

I dag er Christian seniorrådgiver i Sweco Norge AS, og jobber med å sette sammen en gruppe murfagseksperter som skal tilby en tjeneste i markedet som veldig få tilbyr.

– Jeg kan telle de få som driver med murverksprosjektering på en hånd. Men tilbudet er mindre enn det markedet trenger. Og det er her vi kommer inn.

Swecos fageksperter vet hva som skal til for å realisere bærekraftige og funksjonelle bygg, industri- og anleggsprosjekter.

Les mer om vår ekspertise på Sweco.no